Bra att veta!

A

Allmänna utrymmen  Vi måste alla värna om att hålla ordning på vår innergård och våra allmänna utrymmen. All nedskräpning måste vi själva städa undan. Det är alltså viktigt att vi hjälps åt att hålla ordning.

 

Andrahandsuthyrning  Egen sidflik, klicka här: andrahandsuthyrning.

 

Anslagstavla  Det sitter en anslagstavla på väggen intill soprummet. Den kan användas av medlemmar för att sätta upp information. Lappar bör inte sitta uppe längre än 14 dagar.

 

Altaner  Altanräcket tillhör föreningens ansvarsområde men lägenhetsinnehavaren skall hålla insidan i skick.
Tips: Påväxt kan tas bort genom att skura med såpvatten.


B

Balkonger  Balkongräcket tillhör föreningens ansvarsområde och inget får vara på utsidan av balkongräcket. Om du vill sätta upp något på din balkong måste du i regel inhämta styrelsens tillstånd. Titta inte på vad dina grannar har satt upp, det är ingen garanti för att det är tillåtet.
Följande är inte tillåtet:

  • Att spola balkongen med vatten så att vatten och smuts rinner ner på grannens balkong.
  • Att avfyra raketer, fyrverkerier eller liknande.
  • Att glasa in balkongen.

 

Balkongskydd  Se Markiser (balkongskydd).

 

Batterier  Lämnas vid miljöstation/soprummet.

 

Barnvagnar  Får av brandsäkerhetsskäl inte förvaras på våningsplanen i trapphusen eller på loftgångarna, utan hänvisas till barnvagnsrummet som är ett separat rum i cykelförrådet.

 

Blomlådor och amplar  Se Balkonger.

 

Bostadsrättsförsäkring  Du som har en bostadsrätt har ett större ansvar för din lägenhet än vad en hyresgäst har. Du ansvarar själv för underhållet av ytskikten och fast inredning inne i lägenheten. Det är därför viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att få betala kostsamma reparationer. Du behöver således två försäkringar: en försäkring för ditt lösöre (hemförsäkringen) och en försäkring för den del av lägenheten som du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för (bostadsrättsförsäkringen). I Röda Kvarns fastighetsförsäkring ingår det en bostadsrättsförsäkring som du betalar via lägenhetsavgiften. I princip innebär det att du bara behöver teckna en hemförsäkring eftersom bostadsrättstillägget ingår i avgiften. Men — som alltid med försäkringar — så finns det olika innehåll, villkor och undantag så jämför försäkringsvillkor och välj det försäkringsskydd du vill ha. I dokumentet nedan hittar du information om vad som ingår i bostadsrättstillägget
Kollektivt Bostadsrättstillägg från 2020-01-01 (PDF)

 

Brandsäkerhet  Observera att rökning är absolut förbjuden i garage, källare och trapphus på grund av brandrisken. Av utrymnings- och brandskäl får möbler, barnvagnar, cyklar och liknande inte förvaras i garage, trapphus, källare och loftgångar. Vissa undantag finns, se Loftgångar. Visa hänsyn och respekt för brandsäkerheten!

 

Brandvarnare  Alla lägenheter är utrustade med minst en brandvarnare. Kontrollera med jämna mellanrum att din varnare fungerar och byt ut batteriet så snart den inte gör det. Inte bara din egen och din familjs säkerhet vilar på den, utan även dina grannars.

 

Bredband  Fiberoptiskt bredband (250/250 Mbit upp/ner) från Telenor. PDF med mer information.

 

Brevlåda  Alla lägenheter har en brevlåda i anslutning till entrén och morgontidningen får du i hållaren utanför din dörr.

 

Bygga om / renovering  Se renovering.

 

 

C

Cyklar och cykelrum  Cyklar ska parkeras i cykelrummet eller i passagen vid gallergrinden som vetter ut mot Greta Garbos väg. På grund av brandfara är det förbjudet att förvara motorcyklar och mopeder i cykelrummet. Det är inte heller tillåtet att ställa cyklar i trappuppgångarna eller loftgångar eftersom dessa är utrymningsväg vid brand. Batteriladdning får inte ske i cykelrummet, inte heller i allmänna utrymmen eller på loftgångar.

 

 

E

El  Bostadsrättsinnehavarna tecknar egna avtal. Vattenfall äger elnätet.

 

Elektronik  Det finns kärl för småelektronik i soprummet. Större elektronik ansvarar man själv för att transportera till Soptippens Miljöstation.

 

Elinstallationer  Se Bygga om.

 

Energideklaration  Energideklaration (PDF)

 

 

F

Facebook  Alla som bor i Filmstaden kan söka medlemskap i Facebookgruppen ”Vi som bor i Filmstaden” där man kan hitta diverse information om vad som händer i vårt närområde.

 

Fastighetsskötsel  Nordstaden är vår fastighetsförvaltare nordstaden.se

 

Fasaden  Vår fasad är av typen reverterad puts och är föreningens ansvarsområde. På grund av materialets beskaffenhet och den risk för fuktskador som finns är det absolut förbjudet att borra, spika eller på annat sätt orsaka åverkan på fasadväggarna.

 

Felanmälan  Se sida för felanmälan

 

Fest  Sätt gärna upp en lapp om att du ska ha fest så att dina grannar är förberedda på att det kan bli lite högljutt. Om ni är ute på balkongen / uteplatsen på kvällen bör ni tänka på att många hör vad ni säger. Om dina grannar festar och stör sent på natten — knacka på och säg till.

 

Fullmakt  Om en röstberättigad medlem inte kan närvara vid föreningsstämman har man rätt att använda sig av ombud. Endast medlemmens maka / make, sambo eller annan medlem i föreningen får vara ombud. Ombudet måste kunna uppvisa skriftlig dagtecknad (det vill säga daterad med år, månad och dag) fullmakt. Fullmakten gäller högst ett år från utfärdandet.

 

Fyrverkerier, smällare, raketer och liknande  Det är enligt lag alltid förbjudet att avfyra någon form av explosiv vara på vår gård, från balkongerna och från altanerna.

 

Fågelmatning  Är absolut förbjudet.

 

Föreningens mark  Gräsmattan framför uteplatserna samt innergården utgör föreningens mark och de ska därför vara tillgängliga för alla boende. Av bland annat underhålls- och säkerhetsskäl får studsmattor och liknande inte placeras här.

 

Förråd  Se Lägenhetsförråd.

 

Försäkring  Se Bostadsrättsförsäkring.

 

 

G

Garageplatser  Se Samfällighetens sida för garageplatser och parkering.

 

Glasinsamling  Insamling av glas sker i särskilda kärl i soprummet. Det finns behållare för färgat och ofärgat glas. Här får inte porslin och speglar slängas. Glöm inte att ta bort metalldelar från till exempel glasflaskor.

 

Grillning  El- och gasolgrill är tillåtet. Kolgrillar är inte tillåtna. Tänk på brandfaran!. Flytta ut grillen från fasaden inför grillning och flytta inte tillbaka den förrän den svalnat.

 

Grovsopor  Vi har inte hantering av grovsopor i vårt soprum. Vi hänvisar till återvinningsstationerna.

 

Gården  Gården ska vara till för alla boenden. Det är inte tillåtet att spela fotboll eller annan bollsport med hård boll på gården. Efter avslutad lek ska leksaker och annat plockas undan. De saker som finns till allmänt utnyttjande ska hanteras med varsamhet. Föräldrar är ansvariga för barnen. Se även Föreningens mark.

 

 

H

Husdjur  Vi ber dig som har husdjur att du har det kopplat när det vistas på gården och att du respekterar att gården inte är någon rastplats.

 

 

I

Internet  Se *Bredband*.

 

Istappar  Anmäles till felanmälan omgående. Använd med fördel tjänsten på hemsidan.

 

 

K

Kartonger  Kartonger skärs ner eller viks ihop så att de inte tar så mycket plats. Det är dyrt att beställa tömning! Kasta även omslagspapper, wellpapp, äggkartonger, paket från cornflakes, tvättmedelskartonger mm i kärlet för kartonger. Finns i soprummet.

 

Kodbrickor  För tillträde till garagen och till porten 21B, delas kodbrickor ut till de boende från andra föreningar som har P-plats i Röda Kvarns garage. Tillgången till kodbrickor är begränsad varför boende i Röda Kvarn inte längre kan få ut någon kodbricka.

 

Köksfläkt  Fläktkåpa ansluten till centralt utsug, även kolfilterfläkt som inte är ansluten till ventilationen är tillåten.

 

Köksrenovering  Se renovering.

 

 

L

Lampor / lysrör  Lämnas vid miljöstation / soprummet.
 

Loftgångarna  Det är inte tillåtet att leka, cykla, åka sparkcykel eller röka på loftgångarna.

Möbler, barnvagnar, cyklar och liknande får inte förvaras på loftgångarna. På de öppna loftgångarna tillåts dock mindre trä- och metallmöbler, utan stoppning, dynor eller kuddar. Möblerna måste placeras nära fasaden och så att snubbelrisken minimeras. Det skall alltid finnas ett fritt utrymme på minst 1,1 m till räcket. På loftgångarna är det heller inte tillåtet att placera kvastar eller annat som lätt kan välta och då utgöra snubbelrisk .

I de täckta korridorerna på plan 4 får ingenting förvaras, inte ens skomattor. Mindre dörrdekorationer är dock tillåtna liksom mindre blomkrukor etc. på fönsterbräden (så små att man inte riskerar riva att ner dem då man går förbi).


Lägenhetsförråd  Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Tänk på att inte förvara brandfarligt material som bensin, fotogen etc där. Förrådet ska alltid vara låst även om det är tomt. Du ombesörjer själv hänglås.

Lägenhetsregister  Behöver du ett utdrag ur lägenhetsregistret, till exempel till banken, så är det HSB som utfärdar det. Maila till . Ett förenklat utdrag ser du genom att logga in på mitthsb.hsb.se — gå in på ”Mina Sidor” och sedan ”Min Bostad”.


Lägenhetspärm  Till varje lägenhet hör en lägenhetspärm som den första ägaren fick vid inflyttningen. Pärmen innehåller information om skötsel av olika delar i lägenheten, plats för manualer med mera. Om du är nyinflyttad till föreningen bör du se till att lägenhetspärmen följer med köpet.

 

M

Markiser (balkongskydd)  Får ej fästas i fasaden. Markisväv Didriksons Orchestra i kulör mörkgrå/grafitgrå.


Matavfall  Särskilda kärl för matavfall finns i soprummet. Särskilda papperspåsar ska användas till matavfallet, dessa hänger ovanför de gröna kärlen som matavfallet ska slängas i. Styrelsen ansvarar för att beställa nya påsar när de tar slut.


Metallsopor  Kärl för metallförpackningar finns i soprummet.


Miljöstation  Ni får själva frakta allt som är större grovsopor och miljöfarligt avfall till miljöstation. Lämnar ni sådant i vårt soprum debiteras vi höga kostnader separat och det fördyrar vårt boende. 


Motorcykel- / mopedplatser  
Mopeder eller andra motorfordon får, enligt brandbestämmelserna, endast förvaras i garaget.

 

 

N

Namn på dörren / postboxen / porten  Om namnet ska ändras eller blivit felstavat ska det anmälas till felanmälan. Observera att tjänsten kostar 375 kr per gång (inklusive moms).

 
Nycklar  Till varje lägenhet finns ursprungligen tre nycklar till cylinderlåset, tre hushållsnycklar till soprum och tvättstuga och tre nycklar till säkerhetslåset. Ytterligare nycklar kan ha anskaffats av tidigare boende. Behöver du fler lägenhetsnycklar eller hushållsnycklar beställer du dessa på egen bekostnad genom att fylla i detta formulär som skickas till styrelsen. Nycklar till säkerhetslåset beställs från valfri låssmed. Vid flytt måste samtliga nycklar överlämnas till den nye lägenhetsinnehavaren.


Nyttjanderätt
 Nyttjanderätten är vanligtvis stark för en bostadsrättsinnehavare, men tänk på att otillåten andrahandsuthyrning kan leda till att lägenhetsinnehavaren vräks. 

 

O

Ohyra  Om du tror att du fått in ohyra i din lägenhet, kontakta genast styrelsen och Anticimex. En sanering går oftast på ett par timmar och är helt gratis för de boende eftersom fastighetsförsäkringen täcker kostnaderna. Om du varit utomlands där det till exempel förekommer kackerlackor kan det vara en god idé att packa upp i badrummet och skaka alla plagg mm över badkaret. Att som medlem inte omgående ta hand om problemet och på så sätt bidra till att ohyra sprids är enligt stadgarna tillräckligt för att förverka ett medlemskap.

 

 

P

Pappersinsamling  Kärl för pappers och tidningsinsamling finns i soprummet.

 

Parabolantenn  Ingen del av själva parabolen får sträcka sig utanför balkongräcket. Antenn får inte heller fästas på fasaden.

 

Parkering utomhus  Se Samfällighetens sida för garageplatser och parkering. Observera att Solna Stads boendeparkeringstillstånd eller parkeringsbiljetter inte gäller inom Filmstadens område!

 

Plastinsamling  Kärl för plastförpackningar finns i soprummet.

 

Portkod  Byts ut vid behov och meddelas genom lapp i brevlådan. Koden är en säkerhet för oss boende att obehöriga inte tar sig in olovandes och koden ska därför inte spridas i onödan.

 

 

R

Renovering / bygga om  Bostadsrättslagen ger bostadsrättsinnehavaren större frihet när det gäller ombyggnationer av en lägenhet. Här kan du ladda ner blanketten: Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet (ifyllningsbar PDF).

Visa hänsyn till dina grannar genom att utföra störande arbeten (där ingår exempelvis att borra i väggar) under följande tider: vardagar mellan 07–20 och helger 09–20.

Tips! Det är svårt att borra i våra hårda betongväggar med vanlig slaggborr. Använd istället borrhammare så borrar ni enkelt hål. Det finns vanligtvis flera att hyra privat i området via Hygglo för en billig peng.

Viktigt att tänka på:

  • Om ändringen påverkar / berör bärande väggar eller omdragning av el eller vatten, ska en skriftlig ansökan — Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet — lämnas till styrelsen.
  • Om ändringen påverkar / berör ventilationen krävs ansökan Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet. Beträffande köksfläkten så finns det ett utbud av godkända kåpor hos olika leverantörer, men det är viktigt att se till de är av typen ”centralventilation för lägenhet” så de passar vår typ av ventilation. Installationen måste utföras av en ventilationstekniker så att rätt grundflöde ställs in. Säkerställande av rätt grundflöde gäller även om du väljer en kolfilterfläkt. Det blir viktigt att du bifogar underlag i din ansökan för att den typ av kåpa du har valt fungerar för vårt system samt att den ventilationstekniker du valt för installationen har rätt behörighet.
  • Lämna din ansökan i god tid! Styrelsens möten framgår av informationsblad och står också på hemsidan.
  • Om ansökan godkännes måste en auktoriserad fackman utföra arbetet.
  • En ombyggnation som saknar tillstånd eller utförts på ett felaktigt sätt kan beivras av föreningen, som då med stöd av stadgarna kan komma att tvinga bostadsrättsinnehavaren att återställa till ursprungligt skick, oavsett vem som en gång byggde om.
  • Kontrollera med styrelsen om du är minsta osäker!


Rökning
  Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen och inga fimpar får slängas ute på gården.

 

 

S

Soprum  Ställ inga soppåsar utanför ytterdörren — det ser otrevligt ut, luktar illa och lockar till sig hungriga fåglar. Är vi noga med sophanteringen blir irritationsmomenten färre. Vi måste hjälpas åt! Använd soprummet och de uppmärkta kärlen.

 

Städning  Städning av entréer och trapphus görs av inhyrt städbolag.

 

Säkerhetsdörrar  Glöm inte att tala om för ditt försäkringsbolag att din lägenhet har säkerhetsdörr, eftersom detta kan ge dig lägre försäkringspremie och självrisk hos ditt försäkringsbolag.

 

T


Telefoni  IP-telefoni från Telenor

Tidningsinsamling  I soprummet.

 

Trappuppgång  Information om vilken kulör som används på väggarna i trappuppgång B och C.

Färgkulör port B
Färgkulör port C


TV  TV fås via bredbandet
 

Tvättstugan  Bokning av vår gemensamma tvättstuga sker med cylindern som tillhör varje lägenhet på bokningstavlan i tvättstugan. I tvättstugan ska god ordning hållas. En bokad tid kan någon annan ta om tvättning inte är påbörjad efter 20 minuter.

 

U

Underhåll  Vem ska underhålla din bostadsrätt? Ladda ner pdf med information här.

 

Utemiljö  För boende som har uteplatser som vetter ut mot sundbybergssidan (21 A) har en policy tagits fram för hantering av buskar och trädplank.

 

Utdrag ur lägenhetsregistret  Kontakta HSB:s kund- och medlemsservice, det är de som utfärdar utdraget.

 

Uthyrning av bostad i andra hand  Vill du hyra ut din bostad i andra hand måste du ha tillstånd från styrelsen. Egen sidflik, klicka här: andrahandsuthyrning.

 

 

V

Valberedningen  Ledarmöterna i valberedningen finns angivna på tavlan i trappuppgången och här på hemsidan (se fliken Valberedningen). Kontakta någon i valberedningen om du är intresserad eller vill föreslå någon av dina grannar till styrelseledamot eller något annat inom föreningen.

 

Vattenskada  Ta omedelbart kontakt med både felanmälan och ditt försäkringsbolag om du råkar ut för en vattenskada.

 

Vräkning  Vräkning kan ske även i en bostadsrättsförening, trots att man äger sin lägenhet, se Nyttjanderätt.

 

 

Å

Årsredovisning  Brf Röda Kvarns årsredovisning finns i pdf-format att ladda ned här på hemsidan — se fliken ”Årsredovisningar”. Årsredovisningen publiceras här på webben och redovisning för senaste verksamhetsår kan laddas ned senast två veckor före föreningsstämman.

 

 

Ö

Överlåtelse  När du säljer din bostadsrätt ska köparen godkännas som medlem i brf Röda Kvarn. Glöm alltså inte att påpeka för eventuell mäklare och köpare att köpet inte är klart så länge styrelsen inte har godkänt köparen som ny medlem i föreningen. Överlåtelseavgiften betalas av säljaren / bostadsrättshavaren.